Hurling fogadás

A hurling a világ egyik legrégebbi sportága, amely egyben az ír sporttörténelem egyik legrégebbi tagjának is számít. Ha pedig ilyen hosszú múltra tekint vissza, akkor miért ne lehetne akár fogadni is rá. Ha röviden össze kellene foglalni, akkor azt mondhatjuk, hogy a hurling egy ősi kelta eredetű ír sportág. És hogy mennyire régi? Nos, az írásos említések egészen az 5. századig nyúlnak vissza.

A hurling a mai napig népszerű, és minden évben számos rangos tornát rendeznek Munsterben, Leinsterben és az Írország minden részén. Mivel ezzel együtt akár egészen éven át tartó fogadási lehetőséget is kínál, így mindenképpen érdemes megnézni azt, hogy mit érdemes tudni magáról a hurlingről, illetve a hozzá kapcsolódó fogadásokról.

52.000 Ft bónuszt
  • Magas oddsok
  • Gyors kifizetések
  • 24/7 ügyfélszolgálat
35000 Ft bónuszt
  • Nagy bukméker
  • Gyors kifizetések
  • Több mint 25 sportág
40000 Ft bónuszt
  • Népszerű bukméker
  • Nagyszámú napi fogadás
  • Fantasztikus támogatás
35000 Ft bónuszt
  • Legjobb esélyek
  • Félelmetes bónuszok
  • Nagyon népszerű
40000 Ft bónuszt
  • 20+ sportág
  • Magas esélyek
  • Nagy bukméker
35.000 Ft bónuszt
  • Magas nyereményszorzók
  • Gyors kifizetések
  • Reagáló támogatás
40000 Ft bónuszt
  • Népszerű bukméker
  • Magas odds
  • Sok sportág elérhető
35000 Ft bónuszt
  • 25+ sportág
  • Gyors kifizetések
  • Félelmetes bónuszok
40000 Ft bónuszt
  • 20+ sportág
  • Magas esélyek
  • Gyors kifizetések

A hurling rövid története

A hurling az egyik legrégebbi, még ma is játszott sportág, mivel egyes források szerint már i. e. 1200-ban népszerű volt a kelta törzsek körében. A brit szigeteken játszott más hasonló sportágak, például a cammag, a shinty és a bando is ebből a sportágból alakult ki. Létezik egy női változata is, a camogie.

A legjobb sportok

Ez azonban kicsit eltér a hurlingtól, mivel számos szabályt úgy alakítottak át, hogy a játékosok jobban megvillanthassák a tudásukat. A hurling végül a 19. században vált sportággá. Kezdetben az előkelőségek izgalmának egyik formája volt, de hamarosan a hétköznapi emberek is átvették. 

A hurling szabályai

Magyar zászló

Ha korábban még nem néztél és hurlingot, akkor elsőre bonyolultnak tűnhet ez a sport. Nem kell azonban aggódni, hiszen a szabályok megismerésével minden sokkal egyszerűbb lesz. Ezeket pedig röviden az alábbiakban foglaljuk össze.

Természetesen, mint minden sportágnak, a hurlingnak is milliónyi árnyalata van. Éppen ezért az alábbi szabályokat tekintsd útmutatóként arra vonatkozóan, hogy hogyan érdemes nézni a mérkőzéseket. Ha pedig nyomon követed a meccseket, akkor tovább fejlesztheted a megértésedet, és pillanatok alatt képes leszel hurling sportfogadásokat kötni.

A hurling sok mindenben hasonlít a kelta futballra. Ha tehát ez utóbbit ismered, akkor gyorsan megtanulhatod a hurling szabályait is. Természetesen az sem gond, ha nem így van, hiszen a hurling önmagában is izgalmas sportág. Alapjaiban azonban elmondható, hogy a két sportot ugyanazon a pályán lehet játszani.

A hurling esetében minden csapatban 15 játékos van, a pozíciók között pedig megtalálható a kapus, a hátvéd, a középpályás és a csatár, akárcsak a futball játékok esetében. A mérkőzés időtartama hatvan, illetve hetven perces lehet. A félidők ennek megfelelően harminc, illetve harmincöt percesek. 

És hogy milyen felszerelés szükséges hozzá? A hurling esetében minden játékosnak védősisakot és szájvédőt kell viselnie. Ez ráadásul 2010 óta profi és amatőr szinten is kötelező. Ezen kívül létezik még a hurl, más néven hurley vagy hurlingbot.

Ez akár 90 cm hosszú is lehet, és a játékosok ezt használják a gólszerzéshez. Nagyrészt kerek, de a vége felé ellaposodik, és a végén kicsúcsosodik. Gondolj rá úgy, mint egy kerek, lapos részre, amelyet a labda ütésére használnak. 

Okostelefon és táblagép 1Bet_4

A kapusoknak kétszer akkora a bázisa, mint a szélső játékosoké. És ha már a labdánál tartunk, a labdát „sliotar”-nak hívják. Átmérője 6,9-7,2 cm, és méretéhez képest nagyon vastag és nehéz, súlya akár 120 g is lehet. Általában parafából készült középpontja és bőrborítása van. 

A hurling célja, hogy a sliotar-t a kapufák közé helyezzék a játékosok. Ha a keresztléc alatt landol, akkor zöld zászló és 3 pont jár érte, míg az oszlopok között, de a keresztléc fölött lőtt labda 1 pontot és fehér zászlót eredményez.

A játékosok csak az ütővel vagy a kezükkel kezelhetik a labdát. Nem vehetik a labdát a kezükbe anélkül, hogy a hurl segítségével felpattintanák. Ezután a labdát csak négy vagy annál kevesebb lépést tehet a kezében. A dobójátékosok azonban a labdát a hurl bázisán korlátlan távolságra vihetik. 

Tilos továbbá a kézváltás, a kézzel kapura passzolás (csak ütés), vagy a labda háromszor egymás után elkapása anélkül, hogy az a földdel érintkezne. Ami a játékosok közötti érintkezést illeti, a szerelések engedélyezettek. Egy lendítés blokkolása a saját dobásoddal megengedett, ahogyan az is, hogy elkapd a sliotar-t az ellenfél saját dobása elől. Két játékos a vállával is összeütközhet, amikor a labda birtoklásáért versenyeznek.

BÓNUSZ

40000 Ft bónuszt

KVÓTAKULCS

96%

88%
ÉRTÉKELÉS

A legfontosabb hurling mérkőzések

A hurling sportot összefogó Gaelic Athletic Association (GAA) minden évben meghirdeti a profi liga mérkőzéseit, amelyek nagy része április és augusztus eleje között zajlik. Ebben az időszakban rendezik meg a Munster, a Leinster és az All-Ireland Senior Bajnokságokat. Ezek a nagy bajnokságok összekapcsolódnak egymással, a Munster és a Leinster legjobb teljesítményt nyújtó csapatai kvalifikálják magukat a nyáron megrendezésre kerülő All-Ireland bajnokságra.

A Joe McDonagh-kupát 2017-ben indították útjára, és ez egy másik szenior GAA hurling versenyt hozott létre, amelyben a résztvevő csapatok az All-Ireland-bajnokság elődöntőinek kiütéses szakaszában játszhatnak. A Joe McDonagh Kupa körmérkőzésén alulmaradó csapatok a Christy Ring Kupába kerülnek, amely a sportág elsődleges másodosztályú versenye. Mindezek mellett számos klubversenyt is rendeznek. 

Melyek a legnépszerűbb hurling fogadások?

Most, hogy már megismerted a hurling szabályait, a következő lépés a legnépszerűbb hurling fogadási piacok bemutatása. Az alábbiakban azokat mutatjuk be, amelyek a legnépszerűbbek, és amelyeket a fogadók a leggyakrabban használják. Emellett természetesen számos más fogadási piacot is találhatsz az egyes online bukméker irodák kínálatában. Nézzük meg tehát a leginkább kedvelteket. 

1Bet Bónusz_3
  • A mérkőzésen szerzett pontok száma – A hurlingban a pontokat a sliotar (vagy labda) ellenfél kapufája közé küldésével érik el, és egy pontot kapnak, ha a labda a keresztléc fölé vitorlázik, és hármat, ha alacsonyabbra kerül. Ez változatos pontszámokat eredményezhet, így mindig jó oddsokat lehet elérni, ha egy adott mérkőzésen elért összes pontra fogadunk. Ezt általában felett / alatt piacnak nevezik, ahol a sportfogadás iroda meghatározott pontszámot határoz meg, és a játékosok arra fogadhat, hogy a ténylegesen elért pontszám e szám alatt vagy felett lesz.
  • Akkumulátor fogadások – Az akkumulátor fogadások a legtöbb sportágban gyakoriak, hiszen lehetőséget biztosítanak arra, hogy nagyobb nyereségre tehessenek szert a fogadók. Az akkumulátor fogadásnál egyszerűen négy vagy több csapatot kell választani, és arra fogadni, hogy azok megnyerik az adott mérkőzésüket. Ezeket a választásokat egyetlen fogadásban kell kombinálni, ahol az oddsokat összeszorozzák, hogy egy kumulatív árat hozzanak létre. Ahhoz, hogy egy akkumulátor fogadás kifizetődjön, minden egyes tippnek nyernie kell, ezért javasoljuk, hogy a kedvenceket és a rövid árú opciókat célozd meg, amelyek optimalizálják a siker esélyeit.
  • Outright fogadások – Az outright fogadásokkal zárjuk a népszerű fogadási lehetőségek listáját. Ezek a leggyakoribb sportfogadásokat foglalják magukban, és általában népszerűek a hurling rajongók körében. Az outright fogadásokkal közvetlenül fogadhatsz bizonyos mérkőzések vagy bajnokságok kimenetelére, beleértve a már említett Munster, All-Ireland és Leinster bajnokságokat. Ez jelenti a legegyszerűbb fogadási típust, így ideális választás a kezdők számára, és széles körben elérhető az sportfogadási irodák széles választékában. Általában az ante-post fogadások jobb outright oddsokhoz biztosítanak hozzáférést, különösen, ha versenyekre fogadsz, így ezt érdemes szem előtt tartani a fogadások során.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a hurling fogadások során

Bizonyára sokakban felmerült mostanra az a kérdés, hogy melyek azok a szempontok, amelyeket érdemes figyelembe venni akkor, amikor valaki hurlingre szeretne fogadni. Nézzük is meg ezek közül a legfontosabbakat.

Hurling fogadás
  • Tartsd nyilván a hurling fogadásokat – Bár ez elég időigényesnek és fárasztónak hangozhat, a hurling fogadások nyilvántartása lehetővé teszi, hogy tanulj a különböző hibákból, amelyeket idővel valószínűleg elkövetsz. Például meghatározhatod, hogy történetileg melyik típusú fogadások voltak a legsikeresebbek és legnyereségesebbek, miközben elemezheted a tétjeidet is, hogy a jövőben hatékonyabban kezelhesd a bankrollodat.
  • Ne becsüld alá a forma fontosságát – Mint minden csapat sportágban, a hurling csapatokban is vannak egyéni játékosok, akik emberek. Ezeknek a játékosoknak a formája változó lehet minden mérkőzésen, amely pedig a csapat teljesítményére is kihathat. Éppen ezért érdemes ezt folyamatosan figyelemmel követni. 
  • Nézz túl a fő bajnokságokon – Az alkalmi szurkolóknak ismerősek az ikonikus Munster és Leinster hurling bajnokságok, amelyek a minden évben megrendezésre kerülő GGA All-Ireland Bajnokságba torkollnak. Valójában azonban az év nagy részében is van lehetőséged fogadni a hurlingra, hiszen Írországban más versenyeket is rendeznek az ország minden részén.
BÓNUSZ

40000 Ft bónuszt

KVÓTAKULCS

96%

88%
ÉRTÉKELÉS

Összegzés

Ha tehát egy nem hétköznapi sportágat keresel a fogadásaidhoz, akkor érdemes figyelembe venned a hurlinget. Ez az izgalmas, hosszú múltra visszatekintő sportág ugyanis számos izgalmas percet tartogat, miközben rengeteg mérkőzést és fogadási lehetőséget is kínál. Ráadásul a szabályok sem túl bonyolultak, így egy kis utána olvasással gyorsan bele is lehet vágni a hurling fogadásokba. 

Utolsó frissítés: 11/08/2023 a Laszlo Poli

Laszlo Poli

Ha érdekelnek a hurlingra vonatkozó fogadási tippek, akkor a legjobb helyen jársz. Használd ezeket a tippeket, és növeld a nyerési esélyeidet.

Laszlo Poli ismert publikáló szerző, aki különböző sportágakban dolgozott. Tudása és az a képessége, hogy bonyolult témákat is könnyen érthetően tudjon bemutatni, olyan képességek, amelyek hozzájárultak hatalmas sikeréhez. Napjainkban hátat fordított a vállalati foglalkoztatásnak, helyette az online fogadások szakértőjeként tevékenykedik.

Laszlo Poli