A legjobb budapesti tevékenységek

Budapest_1

Melyek Budapest legjobb, legegyedibb, legfontosabb és legszebb látványosságai? Beszélhetünk építészetről, szórakozási lehetőségekről, turisztikai, kulturális vagy történelmi fontosságról is. Mi most ezeket szerettük volna összegyűjteni, és megmutatni Nektek, kedves olvasók.

Olvass tovább, ha érdekelnek a legmenőbb helyek Budapesten. Első körben a legfontosabb turisztikai látnivalók mellett a múzeumok témakörét veséztük ki, amennyire csak lehetséges.

Budapest látnivaló-listája – Különleges helyek a fővárosban

Budapest, a magyar főváros jócskán jeleskedik látnivalók terén. Múzeum, hegy, templom, kastály, séta a folyó mellett a parton, kulturális program, népszerű látnivaló, turisztikai központok… Ezek mindegyike itt található a város szívében, nem ritkán ráadásul egymástól sétatávolságon belülre.

A belvárostól legkönnyebben megközelíthető látnivalók legfontosabbjait és legérdekesebbjeit gyűjtöttük most egy csokorba Nektek. Hogyha tervben van egy magyarországi kirándulás, a főváros ezen részeit mindenképp érdemes megnézni a saját szemeiddel is. Ne aggódj, elfogulatlanok leszünk: a pesti és a budai oldal legszebb látványosságait egyaránt beutatjuk!

Gellért hegy – Egy romantikus séta csodálatos panorámával

Aki autóval utazott már keresztül a városon, az bizonyára maga is rácsodálkozott már a Gellért hegy szépségeire. Az első állandó híd – a Széchenyi Lánchíd – picit messzebb van ugyan, de a Szabadság híd és az Erzsébet híd is a Gellért hegy lábainál fekszik el, így aki ezeken a hidakon megy át a Duna felett, az biztosan megcsodálhatja a budapesti látnivalók egyik legnépszerűbbikét.

A Duna-parton elterülő dombot persze költői túlzás hegynek nevezni, de azért szükségeltetik egy komolyabb erőnlét, ha meg akarod mászni azt. Érdemes azonban beleölni az energiát, a Gellért hegy tetején található ugyanis a Citadella, rajta a híres-nevezetes Szabadság-szoborral.

Budapest_2
Kilátás a városra a Gellért-hegyről

Ráadásul innen tárul elénk az egyik legszebb budapesti panoráma is: az egész pesti oldalra gyönyörűen tekinthetünk ki. Látszódik a Parlament, a Duna szinte összes budapesti hídja, a Szent István Bazilika, de persze budai látnivaló is található innen: Buda vára, a Halászbástya és a Mátyás templom is látható a Gellért hegyi kilátó tetejéről, ha nem a Duna másik oldalát pásztázzuk éppen.

Egyébként a közelben található a Gellért fürdő is, de azok számára is rengeteg lehetőséget rejteget az erdős-parkos Gellért hegy, akik kültéri budapesti programra vágynának inkább. A Duna-parton is végig lehet sétálni, de megtehetjük ugyanezt a Gellért hegy fás vidékén, gyönyörű panorámás kilátás közepette. Mi csak ajánlani tudjuk.

Lánchíd – Az első állandó híd Budapest városában

A Gellért hegy egyik végéből a másikba átsétálva eljuthatunk a Szabadság hídtól az Erzsébet hídig. Ha ebben az irányban haladunk tovább a Duna-parton, akkor hamarosan szembe is jön velünk az első állandó híd, ami a Duna fölött összekötötte a budai és a pesti oldalt.

Ez pedig nem lenne más, mint a Széchenyi István által megálmodott és megépíttetett Lánchíd, ezért is találkozunk igen gyakran a Széchenyi Lánchíd elnevezéssel, ami amúgy a hivatalos neve is Magyarország egyik legfontosabb kulturális és történelmi hagyatékainak.

Az első állandó híd 1849-ben épült. Kőoroszlánjai már hosszú évtizedek óta gyarapítják a magyar és a budapesti kulturális örökséget, ami turisztikai szempontból sem elhanyagolható tény. A Széchenyi Lánchíd Magyarország történelmi hagyatékához is jócskán hozzájárul, már csak azért is, mert 1945-ben, a II. Világháború alatt felrobbantották azt.

A város sokáig maradt összekötő kapocs nélkül, elvágva egymástól a budai és a pesti oldalt – az új első állandó híd 1949-ben került ismét átadásra. 2022-ben felújították, és elzárták az autók elől, így kiváló választás lehet egy budapesti sétához, hiszen csak a tömegközlekedési eszközökre kell figyelni a Duna fölött andalogva.

A Budai Vár – Történelmi és kulturális épület a Duna fölött

Az első állandó híd már önmagában is remek látnivaló, de ha átmegyünk a Duna másik oldalára, ott is leszünk a Budai Vár közvetlen közelében. Egy kisebb hegymászással el is juthatunk a kastély előterébe, ahol még múzeum is van a Sándor Palota mellett. A Budapesti Történeti Múzeum mellett a Magyar Nemzeti Galéria is itt található, azaz kulturális és történelmi szempontból sem elhanyagolható ez a turisztikai látványosság. Látnivalók sokasága vár ránk a várnál.

Budapest_3
A Budai Vár éjszakai látképe

Budapest I. kerületében ráadásul nemcsak a Budai Vár és a sok múzeum miatt érdemes sétálni. Történelmi szempontból is fontos kerület, ahogy Magyarország kulturális örökségébe is betekintést nyerhetünk itt sérálva. Ráadásul további népszerű magyarországi látnivalók is akadnak jócskán – mint például Buda abszolút ékei: a Halászbástya és a Mátyás templom.

Halászbástya – A gyönyörű budai látnivalók egyik legnépszerűbbike

A Budai Vár közelében található a Halászbástya is, ami minden kétséget kizáróan Budapest egyik legfontosabb turisztikai helyszíne. Rengeteg turista jár ide nap mint nap – a város egyik legnépszerűbb pontja ez. Nem is véletlenül, hiszen nem csak Magyarország vagy Európa, de talán a világ egyik legszebb panorámája tárul itt szemeink elé. Duna, Pest, Parlament és megannyi gyönyörű épület a pesti oldalról, mindezt a Duna és a Budai Vár közvetlen közelében egyszerre.

Budapest_4
Szent István király szobra a Halászbástyánál

Mátyás-templom – Történelmi örökség, szintén a legszebb templomok közül

A Halászbástya mögött, mindössze néhány lépésre található az egyik legszebb templom a világon. Budapest egyik legszebb épülete kétség kívül a Mátyás-templom, avagy a budavári Nagyboldogasszony-templom.

Több, mint 1000 éves az épülete, de többször is lerombolták és újraépítették. Történelmi és kulturális jelentősége azonban továbbra is megkérdőjelezhetetlen – főleg, mert királyi párokat is adtak itt össze annak idején. Ha meglátod kívülről az épületet, meg is érted, miért pont ezt választották már a királyok is!

Hősök tere – Kültéri múzeum a történelmi Magyarország legendás alakjairól

Hagyjuk magunk mögött a budai oldalt, és menjünk vissza Pest irányába. Sétáljunk végig a Széchenyi Lánchíd kőoroszlánjai között, menjünk végig a Duna-parton, aztán üljünk fel a metróra, és menjünk át Budapest egy újabb kiemlekedő látványosságához, ami pedig nem más, mint a Hősök tere.

Budapest_5
Hősök tere, a világörökség részét képező szabadtéri emlékhely

Ez egy hatalmas beton tér közvetlenül a Városliget és az Andrássy út között. A tér közepén egy hatalmas szoboregyüttest találhatunk. Itt a magyar történelem és kultúra legnagyobb politikusai és uralkodói kaptak szobrot. Ilyenek például II. Rákóczi Ferenc, Mátyás király, Kossuth Lajos, vagy éppen Szent István király.

Tizennégy legendás magyar uralkodó, kormányzó és miniszterelnök van elosztva két részre a bal és a jobb oldalon. A tér közepén pedig a hét vezér (Álmos, Előd, Ond, Kond, Tas, Huba, Töhötöm) szobrai találhatók, amint közrefogják hazánk védelmezőjét, Gábriel arkangyalt. Ő a magasba emelkedő szobor.

Széchenyi fürdő – Népszerű turisztikai központ a város szívében

A Hősök terét rengeteg múzeum öleli körül: itt található a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok is, a tér két oldalán, továbbá pár perc sétára van a Magyar Néprajzi Múzeum is. Utóbbira még a későbbiekben ki fogunk térni, de most induljunk el a Hősök tere mögött a park belsejébe. Sétáljunk el a Fővárosi Nagycirkuszig – ezzel szemben pedig meg is láthatjuk Budapest és Magyarország egyik legnagyobb turisztikai látványosságát: a Széchenyi Gyógyfürdőt.

A „Szecska” a legnagyobb és legnépszerűbb Budapest rengeteg fürdője közül is. Rengeteg turista áztatja meg itt magát. A kastély szerű építmény rengeteg élményt és medencét rejteget magában. Úszómedence, gyógyvizes termálfürdő, szaunák, gőzkabinok, masszázs-szalonok… Amit csak fürdőtől el tudsz képzelni és várni, azt itt biztosan meg fogod találni. A belépő ára is persze a külföldi pénztárcára van szabva, de bőven megéri az árát, egy teljes napot könnyedén el lehet itt tölteni, akár rossz idő esetén is.

Vajdahunyad vára – A legszebb kastély a pesti oldalon

Amennyiben végeztünk a fürdőzéssel, és a Hősök tere szobrait is körbejártuk, sőt már az összes itt található múzeum is megvolt, akkor sincs még vége a Városligeti látnivalók sokaságának. A park szívébe sétálva ugyanis eljuthatunk Vajdahunyad várához is, ami igazából már a Hősök teréről is kiemelkedik, azaz könnyen meg fogjuk találni.

A Vajdahunyad várának képe

Múzeum is üzemel a kastély belsejében. Ide jegyet váltva a kastély egyik tornyát is megmászhatjuk, amelynek tetejéről – meglepetés – ismét csak csodálatos budapesti panoráma tárulhat elénk. Pest egyik (?) legszebb várában, Budapest egyik legszebb látképe. Szerintünk megéri. Főleg, ha már úgyis sétatávon belül vagy, hiszen a Hősök tere és a Széchenyi Gyógyfürdő is a közelben van.

Szent István Bazilika – Az egyik legnagyobb és legszebb magyarországi templom

Ha minden budapesti látnivaló megvolt a Hősök tere környékén, akkor útnak indulhatunk. A Hősök tere végén ott van ugyanis a már emlegetett Andrássy út. Nem kell persze végigsétálni, felszállhatunk az egyes metróra, ami az európai szárazföldi rész első földalatti metrója – csak London büszkélkedhetett ilyesmivel Budapest előtt. A tradíció a mai napig érződik, egy kisebbfajta időutazással ér fel a földalatti villamos, abszolút érdemes kirpóbálni.

Budapest_7
Szent István-bazilika – Magyarország harmadik legnagyobb egyházi épülete

Főleg, mert az egyes metró a Szent István Bazilika közelében tesz le. Ez a legnagyobb templom – bazilika – Budapest városában. Itt őrzik Szent István szent jobbját, már csak ezért is érdemes lehet ide látogatni. A 19. század óta szépíti Budapest belvárosának látképét a bazilika. Kupolája csak az egyik fontos kiemelendő tényező, ami igazán látványossá teszi. Aki Budapesten jár, mindenképp érdemes tenni ide egy kitérőt, ami nem is igazi kitérő, ha a város szívében található templom a téma!

Budapest múzeum gyűjteménye – Amiket érdemes megnézni Budapest környékén

Budapesten nemcsak az épületeket érdemes kívülről körbenézni. A magyar történelem és kultúra megismerésének legjobb módja, ha felfedezzük a budapesti múzeumoknak legalább egy apró részét. Mindet végigjárni senkinek sem lenne elég ideje, ezért most csak a legérdekesebbeket és legfontosabbakat szeretnénk bemutatni olvasóinknak.

Ezek – a mi értékítéletünk szerint – most a Magyar Nemzeti Múzeum, a Terror Háza Múzeum, a Néprajzi Múzeum, a Sziklakórház Atombunker Múzeum és az Aquincumi Múzeum lesznek. A következő néhány bekezdés ezekről fog szólni, olvass tovább, ha szeretnél további információkat szerezni ezkről a budapesti látványosságokról is!

Magyar Nemzeti Múzeum – A magyar történelmi és kulturális alapok

Ha a magyar történelemmel, kulturális hagyományainkkal és őseink hagyatékával szeretnél megismerkedni, egyértelműen a Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállításait ajánljuk. Már kívülről is szép az épület, a Gellért hegyről lesétálva a Szabadság-híd pesti oldaláról 10 perc sétával elérhető (de akár metróval vagy villamossal is jöhetünk).

Belülről pedig a magyar történelmen sétálhatunk végig, a honfoglalástól a rendszerváltásig. Történelem érettségire sem kell jobb felkészülés, mint eltölteni itt egy napot, benne van minden, amit Magyarország történelméről tudni érdemes.

Terror Háza Múzeum – Mindent 1956-ról

Andrássy út 60. Történelmi szempontból is Budapest egyik legfontosabb – vagy épp a leggyomorforgatóbb – épülete. Ide hurcolták ugyanis a kommunista rezsim politikai elítéltjeit, akiket akár egy névtelen bejelentés alapján is meg lehetett semmisíteni egyetlen pillanat alatt. Itt zajlottak a kihallgatások és a kínzások, amiket a legmélységesebb titokban tartottak. Szó szerint is, hiszen az egész épület egy félelmetes barlangrendszer tetején fekszik.

Budapest_8
Kép a Terror Háza Múzeumról

Ennek állít örökséget a Terror Háza Múzeum. A név is találó. A múzeum 2002 óta fogadja vendégeit, akik szeretnének jobban belelátni a magyar történelem egyik legsötétebb korszakába. Látványos és sokkoló kiállítás, amit csak az erős gyomrúaknak ajánlunk, könnyen válhat túl nyomasztóvá az egész, mi azonban mégis ajánlanánk. Érdemes megnézni. Ajánlott dátum a látogatásra: október 23, amikor amúgy is ingyenes.

Néprajzi Múzeum – Panorámás budapesti látkép a múzeum tetejéről

Ha már úgyis az Andrássy úton sétálsz, hiszen végeztél a Terror Háza múzeumában, akkor érdemes végigsétálni az úton, közben kiválasztani, hogy melyik villába költöznél be legszívesebben. Az út végére érve pedig már meg is láthatod a Néprajzi Múzeumot, aminek már az épülete is egy csodálatos látnivaló. U alakban emelkedik ki a Dózsa György úton a népszerű múzeum.

A Néprajzi Múzeum belsejében a magyar történelmi és kulturális hagyományokkal ismerkedhet meg a látogató, kívülről pedig a teljesen beparkosított épület tetejére lehet felsétálni és gyönyörködni a pesti panorámában. A budapesti látkép mindig nagyon szép tud lenni, de ha a Hősök tere, a Városliget, a Vajdahunyadi kastély, a Széchenyi fürdő és a Duna is belátható távolságban van, akkor azért főleg izgalmas a dolog!

Sziklakórház Atombunker Múzeum – Hova menekülnél, ha felrobbanna Paks?

Budapest történelme – sajnos – jócskán bővelkedik forradalmakban, háborúkban, fegyveres harcokban. Ahol pedig ilyesmi történik, ott az embernek kreatívnak kell lennie. A kettes metró alsó része is bunkerként funkcionál, és a Budai Várnegyed alatti barlangrendszert is felhasználták ilyen célokra. Legutóbb az 56-os forradalom sérültjeit látták el a Sziklakórházban, ami a fentebb említett látnivalók láthatatlan részén helyezkedik el: a föld alatti üregekben.

A II. világháború alatt működött itt kórház, de 56 óta szerencsére nem volt szükség arra, hogy használjuk is. Mára már múzeum lett az egykori életmentő központból. Természetesen vezetett túrák vannak csak itt, nem járhatjuk be kényünk-kedvünk szerint a barlangot. Már csak azért sem, mert eltévednénk. Egy túravezető segítségével azonban izgalmas kirándulás lehet, mi csak ajánlani tudjuk. Nekünk az egyik nagy kedvencünk.

Aquincumi Múzeum – Vissza az ókorba

Bizony, az időutazás úgy is lehetséges, hogy felülünk a HÉV-re, vagy a buszra, és elutazunk a III. kerületbe. Itt található ugyanis az Aquincumi Múzeum, ami Budapest ókori római maradványait mutatja be az ide látogatóknak. Található itt kőtár, éremtár, és számos ókori gyűjtemény, melynek részese még egy ókori római orgona is. A történelem szerelmeseinek kötelező a látogatás, a többieknek pedig csak erősen ajánlott!

A magyar főváros legnagyobb kincsei – Népszerű turisztikai és kulturális látnivalók Budapest szívében

Cikkünkben Budapest legszebb, legérdekesebb, legnépszerűbb és legfontosabb kulturális, törétnelmi és turisztikai látnivalóit szedtük össze. Igyekeztünk logikai sorrendet felállítani, hogy könnyen meglegyen a haditerv, hogyan is tudod mindet egymás után szépen sorbavenni.

Szóba került itt a Szent István Bazilika, az első állandó híd, azaz a Széchenyi Lánchíd, Budapest legnagyobb templomai, a Duna-part, és természetesen a legjobb múzeumokat is igyekeztünk bemutatni. Bízunk benne, hogy velünk együtt olvasóinknak is megjött a kedve egy kis budapesti kiruccanáshoz. Ha tetszett a tartalom, gyertek vissza bátran. Bőven van még ugyanis budapesti látnivaló a tarsolyunkban!